Dagen alt begynte

I motsetning til de fleste, vet jeg ganske presis når jeg ble hektet på foto, det skjedde d.21. desember 2006 kl.15.22 (hurra for exif-data). Jeg har alltid synes foto var spennende, men frem til d.21. desember 2006, hadde jeg ikke tatt ett eneste bilde jeg virkelig likte, eller tenkt på at foto kunne være noe jeg kunne bli flink til. Det gikk stort sett i fest- og feriebilder av temmelig varierende kvalitet.

D. 21. desember 2006 gikk jeg gjennom Slottsparken på vei hjem. Det var råkalt og tåkete, og foran meg ruslet en dame gjennom alléen. Det var akkurat som om noe klikket på plass i hjernen min når jeg så henne mellom de høye, nakne trærne; jeg skjønte at dette kunne bli et bra motiv. Til alt held hadde jeg mitt lille Sony lommekamera i vesken, og jeg fikk rotet det frem og tatt bilde. Det er fortsatt ett av favorittbildene mine, selvom det er tatt i elendig oppløsning, og jeg var så amatør når jeg tok det at jeg klarte å slette originalfilen, og derfor bare har en redigert, lavoppløselig fil igjen.

Dagen etter når jeg dro hjem på juleferie stakk jeg innom elektronikkbutikken på Gardermoen, og kjøpte mitt første skikkelige kamera, et Leica V-Lux 1. Jeg har tatt ekstremt mange bilder siden, tatt fotografutdanning på kveldstid, og har kjøpt et par kameraer til også.

Den dagen endret mitt syn på verden seg. Jeg tenker og drømmer om hvordan ting ser ut gjennom linsen, jeg ser alltid etter motiver, lys og skygger, og selv marerittene mine handler stort sett om tomme batterier,  motiver som forsvinner før jeg får tatt bilder av de, eller linsedeksler som sitter fast, best som det mest fantastiske motivet er foran meg.

 

Shoot med Sarah, Sara og Oby

I fredags hadde jeg en av de morsomste shootene på lenge med modell Sarah, stylist Sara og MUA Oby. Her er et par "behind the scenes" bilder:

 Jeg har nesten litt dårlig samvittighet for å legge ut det nederste bildet, for vidvinkelen får rumpa til Sara til å se MYE større ut enn den er..!

Jeg hadde ikke mødt noen av jentene før, men vi jobbet kjempebra sammen, og hadde det utrolig gøy på shoot. Vi holdt på i over 8 timer, så vi var temmelig slitne allesammen, når vi slukket lyset i studio og gikk hjem engang etter halv to fredag natt, men jeg er superfornøyd med resultatet.

Her er et par av favorittene mine fra shooten:

Modell: Sarah Jabang
Make-up: Obiagery Chanèlle Von-Paustian
Styling: Sara Gueleene Sandnes
Foto og redigering: Christina Børding/Xtinafoto.no
Cupcakes: Hancock cupcakes og Pals AS

 

Sør-Afrika

For et par uker siden var jeg på reise i Sør-Afrika, og tilbrakte blandt annet noen dager på safari i Krugerparken. Det var en fantastisk opplevelse, både som menneske og fotograf. Jeg har aldri hatt noen spesiell interesse for naturfoto, men fikk det når jeg var i Afrika. Jeg håper jeg får muligheten til å dra igjen, det er mye bilder jeg ikke fikk tatt! Her er noen av de som var på minnekortet når jeg kom hjem (det ligger en del i Sør-Afrika-albumet i høyremenyen også):

Når ting ikke går som planlagt

Jeg er ikke spesielt flink til å få barn over en viss alder til å slappe av foran kamera, og det er hovedårsaken til at jeg har bestemt meg for bare å fotografere mindre barn. Som regel har det gått bra med større barn også, men jeg blir litt stresset av det, og er ikke helt komfortabel. Her er et eksempel på en shoot som ikke gikk helt som planlagt (man kan i hvert fall rolig si at dette bildet ikke var helt det foreldrene hadde tenkt til julekortet), men jeg synes likevel det er et ganske herlig bilde!

Aktbilder

For noen uker siden hadde jeg en aktshoot, hvor jeg fikk eksperimentert masse, både med naturlig lys og med blits. Jeg har blitt skikkelig hektet! Det er utrolig gøy å ta aktbilder, og jeg tror jeg har en kjempe fordel i å være kvinnelig fotograf. Bildene som er tatt i vinduet har jeg kun brukt naturlig lys på. De andre er lyssatt med en enkelt lampe.

Shoot for www.brasilbutikken.no

Siste helg hadde jeg en fotojobb for www.brasilbutikken.no.

Jarle som driver butikken hadde lyst å ta noen stemningsbilder med køyene, så vi var ute på tur med bilen fullpakket med barn, fotoutstyr og hengekøyer. Vi var ute med seilbåt i Oslofjorden, og i Enebakk for å ta bilder med natur og katt.

Sjekk Brasilbutikken om du ser etter hengekøye, de har masse nydelige, håndlagde hengekøyer. Jeg har sikret meg min:)

Bryllupsfoto

Jeg skal blankt tilstå at jeg har vært skikkelig sløv til å blogge i det siste. Det er ikke fordi jeg ikke har tatt bilder, jeg har tatt masse, men tiden har bare ikke strukket til.

Siste helg var jeg bryllupsfotograf for Hilde og Hans Bent. De hadde valgt 50-talls stil på bryllupet, og det var kjempestilig! Kjolen er 60 år gammel, kjøpt på Ebay og må sies å være et skikkelig funn. Hilde var helt nydelig og det var en kjempefin dag på Disen Gård med live jazz, fint vær og utrolig god stemning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shoot med Abdi Jama

Siste uke hadde jeg shoot med modellen Abdi Jama.

Abdi trengte portfoliobilder, og jeg hadde lyst å øve litt på low key teknikkene jeg lærte på kurset med Andreas Øverland for noen uker siden. Jeg har blitt skikkelig glad i low key, og Abdi var den perfekte modellen til å teste litt med.

På disse bildene har jeg bare brukt modelleringslys, softbokser, gullreflektor og blender mellom 2 og 2.8.

 

 

Matshoot på Restaurant Madu, Grims Grenka

Siste uke fikk jeg en telefon fra Jim Anthony som er food & beverages manager på restaurant Madu på Grims Grenka. Han lurte på om jeg kunne være interessert i å ta litt matbilder for dem, så jeg stakk ned dit for å møte ham og kjøkkensjef Marcus Torgeir.

Det er en herlig gjeng som jobber på Madu, det er god stemning og maten er en drøm for både matelskere og matfotografer (og jeg faller tilfeldigvis i begge kategorier). Allerede på møtet fikk jeg servert en rekke godsaker (eller lækkerier som vi kaller det på dansk) og var kjempeinspirert når jeg gikk derfra.

Tirsdag hadde vi shoot, så jeg tilbrakte hele dagen i restauranten. Hadde en fantastisk dag med alle som jobbet der, jeg skulle ønske alle dager var som den! Vi var et bra team, derfor ble også bildene fine. Jeg håper jeg har klart å få frem hvor fantastisk nydelig maten til Marcus er. Jeg spiser vanligvis lite fisk, og definitivt ikke rå fisk, men jeg spiste faktisk alt jeg fikk servert og det var digg! Jeg må bare konstatere at jeg elsker fisk, i hvert fall om det er Marcus som har tilberedt den:)

Gravidshoot med Cecilie

  I går hadde jeg shoot med min venninne Cecilie, som er høygravid med tvillinger. Det var kjempegøy å teste litt av de tingene jeg lærte på coaching med Andreas Øverland, og Cecilie var en tålmodig modell, som la seg helt i mine hender. Cecilie har lovet at jeg skal fotografere jentene så fort de er ute fra hospitalet, og jeg gleder meg helt utrolig mye til dette.               

                                                                      

Fotocoaching med Andreas Øverland

Siste torsdag dro jeg og kompisen min Geir på fotocoaching med Andreas Øverland. Andreas er en av heltene mine når det kommer til portrettfotografering og lyssetting, så jeg gledet meg som en unge til coachingen, og jeg ble definitivt ikke skuffet. Vi kunne selv velge innholdet i coachingen, så vi testet masse lyssettinger, og fikk prøvd ut den gigantiske softboksen han har i studioet sitt, sammen med den tålmodige modellen Mona.

Uansett hvilket nivå du er på vil jeg anbefale noen timer på fotocoaching, om du har lyst å lære mer eller trenger litt motivasjon. Det er utrolig inspirerende å se hvordan andre jobber, teste ut ting man ikke har prøvd før, og rett og slett diskutere og få litt tips og tricks. Jeg gikk hjem kjempeinspirert og gleder meg veldig til å prøve ut noen av tingene jeg har lært på onsdag, når jeg skal ta gravidbilder av Cecilie.

 

 

 

 

 

 

 

Shoot med Victoria, 18 dager gammel

Jeg har lenge hatt lyst til å ta bilder av nyfødte, så jeg ble ble kjempeglad når Kristine tok med lille Victoria med i studio. Victoria var bare 18 dager når vi tok bilder, men hun er allerede kjempeflink!

Neste nyfødtprosjekt er med min venninne Cecilie som venter tvillinger, og som har lovet at jeg skal få ta bilder av dem når de er helt nye! Jeg gleder meg masse, og har kjøpt små strikkete tvillinge cocoons som jeg skal fotografere dem i. Men her kommer altså noen av bildene jeg tok av lille, vakre Victoria.

 

Gravidshoot

I går hadde jeg gravidshoot med Kristine og Knut. Dette er en shoot jeg har gledet meg til lenge, for jeg hadde en utrolig fin shoot med Kristine i vår, når hun skulle ta bilder som hun skulle gi i morgengave til knut.

Shooten i går også vellykket, Kristine er avslappet foran kamera, og hun har en klar idé om hva hun vil ha. Det gjør jobben min veldig mye lettere, og vi fikk tid til å teste litt lyssettinger også. Knut var ikke helt komfortabel (noe jeg som ikke selv liker å bli fotografert har full forståelse for), men han var veldig samarbeidsvillig og vi fikk til noen bra parbilder også. Det er utrolig gøy å ta parbilder!

 

Testshoot med K

 

Jeg har en gravidshoot neste uke, og med den i tankene planla jeg å ta en liten testshoot med en veninne, for å teste lyssettinger. Jeg har ikke tatt så mye aktbilder før, og jeg må tilstå at jeg ble litt hektet, og har veldig lyst til å ta flere.

Jeg har fortsatt mye å lære når det kommer til lys, og dette var gd trening. Tror jeg må finne meg noen modige nakenmodeller å øve meg på!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shoot med Ellen

I går hadde jeg shoot med Ellen og familien hennes. Ellen er 10 mdr og en liten, blid propell med et nysgjerrig blikk. Hun hadde ikke noe imot blitser, og var fornøyd bare hun fikk tygge litt på Sophie la Girafe
og noen pauser til å krabbe og utforske studioet. Det er ingen tvil om at jeg må ha tak i en slik sjiraff! Jeg har ikke peiling på leker, men mamma Kari Anne fortalte at denne generelt er en svært populær leke som har blitt solgt i mange millioner eksemplarer og har magnetisk tiltrekning på barn. Jeg har lenge tenkt på at jeg bør ha leker i studio, og denne er nå øverst på handlelisten.

Shoot med Runa og Rikke

I går hadde jeg en liten shoot med Runa Nærdal (modell) og Rikke Monjor (make-up artist). Begge er gode venninner av meg, og det var en litt impulsiv fun shoot for å teste studio. Vi bare lekte oss med sminke og lys, og jeg fikk fotografert litt klær og sko til et veldedighetsprosjekt jeg holder på med om dagen.

Rikke var ikke så veldig fornøyd med sminkingen sin (glitter er visst ikke så enkelt å jobbe med), men nå er hun også perfeksjonist til minste øyevippehår. Jeg skal ikke påstå å være noen ekspert på området, men jeg synes dette er temmelig bra ut!

Runa måtte ofre noen (blodige) tårer, for det var visst ikke spesielt digg med teaterblod i øynene. Hva gjør man ikke for ehh.. skjønnheten..?